De grote lenteschoonmaak

Share

Ach, die lenteschoonmaak. De ene vindt het leuk, de ander haat het. En ik denk dat er eigenlijk maar weinig fan zijn van “De Grote Kuis”. Reken mij alvast maar bij de laatste groep smiley. Maar toch zou ik geen gerust geweten hebben als ik ook maar één jaar voorbij zou laten gaan zonder die grote kuis. Ik geef gerust toe dat ik gedurende heel wat maanden mijn vrije zondag opoffer aan al dat poetsgeweld, maar ik voel mij dan ook weer des te gelukkiger wanneer alles voorbij is en ik weet dat alles grondig proper is.

Voor je zelf aan de grote klus begint geef ik je hieronder nog enkele nuttige tips mee.

Planning en voorbereiding – het halve werk

  • Schrijf op een briefje op welke dagen je gaat poetsen en hou je daar ook aan.
  • Haal voldoende wapens in huis smiley voordat je ten strijde trekt: vuilniszakken, dozen, schoonmaakproducten. Koop kwaliteitsproducten om te poetsen, dat spaart je de helft van je werk.
  • Plaats een nieuwe stofzuigerzak en zuig eerst een klein schepje waspoeder op. Je stofzuiger zal nu heerlijk fris ruiken wanneer je hem gebruikt.

Met lood in de schoenen ga ik van start, maar even later ben ik als een verwoede agressor in de weer en is de fameuze grote kuis begonnen. Niet alleen alle kasten uitkuisen. Nee, nee, dat is maar een halve kuis. Ook de grote middelen worden ingezet. Alles wat los staat of kan verplaatst worden moet eraan geloven: kleine kasten, matrassen, lattenbodems, stoelen, tafels, zetels, schilderijen,… alles wordt gepoetst. In de ene kamer worden ze eerst afgewassen om dan vervolgens naar een andere kamer te verhuizen totdat alles leeggehaald is. Elk stuk gaat door mijn handen.

Zo ga je te werk

  • De grote lenteschoonmaakGebruik steeds twee emmers. Eentje met kuisproduct en eentje met spoelwater. Het gebruikte afvalwater kan je eventueel hergebruiken om je tuinpad mee te schrobben dat groen ziet van de algenaanslag. Daarna even afspoelen met een emmer met een flinke scheut bruine zeep. Die beschermt je tuinpad met een fijn vetlaagje en vermijdt dat de algenaanslag snel terugkomt.
  • Werk kamer per kamer af. Poets van boven naar onder. Begin links van de deur en ga zo rond.
  • Voor het stofzuigen van matten met franjes trek je een nylon kous over de stofzuigermond. Zo worden de franjes niet opgezogen of beschadigd.
  • De lenteschoonmaak is ook het ideale moment om te sorteren. Gooi de dingen die je niet nodig hebt weg of schenk ze aan iemand die er nog een tweede leven aan kan geven.
  • Winterkledij wordt eerst gewassen en dan opgeborgen. Let op met wasverzachter want die versnelt de groei van schimmels. Zorg er dus zeker voor dat je kleding helemaal droog is voordat je die opbergt.
  • Leder krijg je weer glimmend met babyolie.
  • Was alle donsdekens en kussens. Ze bevatten een potpourri van pollen, huidschilfers en uitwerpselen van huisstofmijt! Om de rillingen van te krijgen… smiley
  • Sporen van tekenkrijt en kleurstift op geverfde muren en vuile elektrische kabels krijg je proper met tandpasta.

Citroen – een wondermiddel

  • Citroen ontsmet en ontvet. Ideaal om je snijplanken mee proper te maken.
  • Voor het poetsen van koper, brons of chroom is citroen ook je bondgenoot.
  • Fruitvlekken op textiel? Je raadt het al: citroen.
  • En om de magnetron uit te kuisen zet je een potje met vier schijfjes citroen 3 minuten in de magnetron. Het ruikt lekker en je kunt het vuil zo wegvegen.

Een prima workout

En last but not least het belangrijkste. Twee uur intensief poetsen verbruikt 400 calorieën. Een lente poetsdag duurt ongeveer 8 uur. Reken dus maar uit: je bent na zo’n dagje poetsen 1600 calorieën kwijt smiley ! Als dat geen opsteker is. Veel succes.

Hoeveel sterren geeft u dit artikel?
[Gemiddeld: 3.5]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *