Onderhoud van je schoenen. Zo doe je dat.

Share

Schoenen, wij ladies zijn er gek op.

Dames zijn gek op schoenen. Dat is een feit.

Degelijke schoenen hebben de laatste jaren echter ook een degelijk prijskaartje. Dat is dus reden genoeg om ze op de best mogelijke manier te onderhouden. Vraag steeds advies aan de verkoopster tijdens je aankoop. Zij hebben meestal de juiste producten in huis. Koop ze dan daar, ze zijn misschien iets duurder dan in de supermarkt, maar dan hoef je niet meer rond te hollen en heb je ze dadelijk bij de hand wanneer je ze nodig hebt.

Je schoenen verzorg je zo

Een nieuw paar schoenen of laarzen behandel je na je aankoop onmiddellijk tegen water en vuil. Met een waterproof onderhoud van je schoenenproduct behandel je leder, nubuck, suède en textiel. Schud de spuitbus zeer goed en hou de bus op +/- 30 cm afstand. Vlot rondom je schoen spuiten, niet met korte stukjes en zeker niet stilhouden op één bepaalde plaats. Anders riskeer je dikke druppels en deze kunnen vlekjes maken, zeker op gelakte schoenen. Ben je toch gestopt met spuiten, herbegin dan vlak naast je schoen en ga dan verder naar je schoen. Doe dit altijd buiten of in de garage, de dampen zijn schadelijk voor huisdieren, maar ook voor jou.

Om vuile suède of nubuck schoenen te onderhouden warm je een pot water op het vuur en hou je de schoen boven de waterdamp. Het water moet warm zijn, maar niet koken. De vezels zullen zich door de warme waterdamp openen waardoor het vuil gemakkelijk loskomt. Met een borsteltje kan je het er nu gemakkelijk uitborstelen. Je schoenen zijn weer zo goed als nieuw.

Hangen je schoenen vol modder, haal het grootste deel ervan af met een doek. De overtollige modder die tussen de nerfjes en naden zit laat je drogen. De volgende dag borstel je de rest van de modder er gemakkelijk af. Een borsteltje op de mond van je stofzuiger zetten kan ook wonderen doen wanneer je de grove middelen wil inzetten. Vervolgens poetsen met schoenblink en een doek. Daarna oppoetsen met een grote borstel om je schoenen mooi te laten blinken.

Frisse lucht voor je schoenen

Je schoenen of laarzen absorberen het vocht van je voeten tijdens de lange werkdag. Daarom is het van essentieel belang dat je schoenen en zeker je laarzen voldoende kunnen verluchten om geen onaangename geurtjes of schimmels in je schoenen te krijgen. Zet je laarzen open en gebruik een laarzenspanner. Een goedkoop truukje is om het kartonnen rolletje van een rol huishoudpapier in de laars te steken. Zo blijft die mooi rechtop staan en kan ze goed verluchten.

Wanneer je vaak vochtige voeten hebt kan je Daktarin poeder gebruiken. Het is een bacteriedodend middel, zorgt dat je schoenen niet ruiken het geeft je een comfortabel gevoel de hele dag lang. Het poeder is goedkoper dan de spuitbus en is bijzonder efficiënt. Het is vrij te koop bij je apotheek. Tip: vraag een voorschrift bij je huisarts, dan bespaar je aardig wat euro’s.

Wanneer je schoenen doorweekt zijn door overmatige regen, maak dan proppen van krantenpapier en prop die in je schoenen. Laat je schoenen rustig drogen aan kamertemperatuur. Zet ze zeker niet bij een warmtebron en natuurlijk ook niet in je kast zolang ze niet helemaal droog zijn.

Nieuw seizoen, andere schoenen

Hou je schoendozen bij. Die komen nog goed van pas bij het wisselen van de seizoenen. Vaak hangt er een tekening of foto van de schoen op de doos, zodat je jouw schoenen onmiddellijk terug vindt. Geen foto op de doos? Maak er zelf eentje en hang die op de doos.

Nog enkele shopping tips

  • Pas steeds beide schoenen. Elke voet is namelijk verschillend.
  • Shop in de namiddag. Voeten zwellen gedurende de dag op , waardoor je ’s ochtends te nauwe schoenen zal kopen.
  • Een goede schoen plooit bij de tenen, niet in het midden.
Hoeveel sterren geeft u dit artikel?
[Gemiddeld: 4.7]

2 reacties

  1. Van harte proficiat met je blog !
    Heb er namelijk een aantal heel goede tips en adviezen in gelezen….echt super !!

    Lieve groetjes ,

    Greet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *