Weetjes over parfum

Share

Parfum: topnoot, hartnoot en basisnoot

Parfum bestaat uit 3 geurtonen, de topnoot de hartnoot en de basisnoot. Na tien minuten is de topnoot samen met de alcohol verdwenen en blijft de hartnoot over. Die blijf je ongeveer gedurende vier uur ruiken. De hartnoot is dus feitelijk het parfum. Wat nadien overblijft, is de basisnoot.

Zo koop je parfum

Als je parfum koopt laat je dan best bijstaan door een specialiste. Kies uit niet meer dan drie verschillende geuren tegelijk. Onze neus kan niet meer aan. Test de parfums uit op een staafje of zuiver (zak)doekje en indien je de tijd hebt wacht je best een tiental minuutjes zodat je het echte parfum (de hartnoot) kan ruiken. Je kunt intussen wat rondwandelen in de winkel of stap even naar buiten om een frisse neus te halen voordat je opnieuw aan de geurstaaltjes gaat ruiken. Beslis nu pas wat je het liefste ruikt. Het beste kan je parfum kiezen aan het eind van de dag, want dan is ons geurvermogen immers het grootst.

parfumVoordat je een parfum koopt, kan je ook eerst wat staaltjes in de winkel vragen. Zo kan je alles rustig thuis uitproberen en de mening van anderen vragen. Kies altijd een geur waar jij je goed bij voelt en dus ook je humeur van verbetert. Daar wordt je dan vanzelf goed gezind van en dat straal je dan ook uit. Ga in de zomer voor een frisse geur. In de winter mag het best wat zwaarder zijn.

Wanneer je dan tot de aankoop overgaat, vraag dan in de winkel ook naar staaltjes van het parfum dat je wilt kopen. Dat is handig voor in je handtas.

Zo blijft je parfum het langst ruiken

Parfum blijft het langst ruiken bij mensen met een vettige huid. Heb je een drogere huid, breng dan eerst wat bodylotion aan. Ideaal is bodylotion van het zelfde merk en type als je parfum. Alternatief kan je een geurloze bodylotion gebruiken.

Breng je parfum aan op plaatsen waar je de hartslag ziet of voelt: de pols, de binnenkant van je ellebogen, je knieholten, je hals en decolleté. Breng aan met een tussenafstand van 15 à 20 cm, dan wordt het parfum mooi verdeeld. Je huid warmt het parfum op waardoor de geur beter verspreid wordt.

Opgelet voor vlekken

Spuit parfum nooit op parels of namaakjuwelen omdat de alcohol deze kan beschadigen. Vermijd best ook je kleding want je riskeert vlekken.

Best gebruiken voor…

Spaar je flesjes parfum niet op maar gebruik ze regelmatig. Elk parfum heeft immers een beperkte levensduur. Hou de kleur in het oog: wanneer het parfum verdonkert heeft het zijn beste tijd gehad. Parfum schuwt licht, dus zet je flesjes steeds op een donkere plaats in een kast of eventueel zelfs in de koelkast. Zo blijft je parfum zo lang mogelijk optimaal.

Hoeveel sterren geeft u dit artikel?
[Gemiddeld: 4]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *